Nieuws

A dream coming true…

Je bent bezig met een fotoshoot… Je eerste fotoshoot vóór de camera. Eén van je beste vriendinnen (die wel ervaring heeft als fotomodel) staat langs de zijlijn te coachen, terwijl je kletst met de fotografe over je eigen passie: boeken schrijven. Je vertelt dat je nieuwe boek in de zomer van 2014 verschijnt.
Dan zeg je opeens: "Weet je wat gaaf zou zijn? Een boektrailer maken!"
Je vriendin (Robin), en de fotografe kijken je ietwat verbaasd aan en je legt het uit: "Zoiets als een filmtrailer maar dan voor boeken. Het is een nieuwe vorm van promotie."

Robin raakt helemaal enthousiast! Het idee is ontstaan: een boektrailer maken voor je nieuwe boek dat in de zomer van 2014 wordt verwacht.

En dan…?
Acteurs! Die heb je wel nodig!
Je hebt Robin toevallig ooit gevraagd om als model te fungeren voor de cover van dit nieuwe boek. Je vindt haar immers het evenbeeld van jouw hoofdpersonage, Jesmee di Staccato. Aangezien zij ook kan acteren, is het uiteraard vanzelfsprekend dat zij ook de rol van Jesmee op zich zal nemen tijdens de trailer!
Dat geregeld, moet je opzoek naar de mannelijke personages: een duistere sexy Liam en een knappe, toch wat brave, Nathan! Twee tegenpolen in uiterlijk en karakter…

Oef… Waar ga je twee jongens vinden die zo nauw aansluiten bij het beeld dat jij in je hoofd hebt? Jij hebt Liam en Nathan gecreëerd.
Het is al een wonder dat Robin de perfecte Jesmee is… Hoe vind je nog twee personen die zo goed passen bij die twee heren in je hoofd?
"Facebook," zegt Robin. "We moeten een oproep op Facebook plaatsen. Je hebt daar allerlei groepen voor acteurs en modellen! En we gaan pas met iemand in zee als JIJ vindt dat die persoon zoals de persoon in JOUW hoofd is. Het is JOUW verhaal, het zijn JOUW personages. Als jij niet wilt, dan gaat het niet door."
Zo gezegd, zo gedaan: een oproep op Facebook in diverse groepen.
Een andere vriendin van je, Annika, is (ook heel toevallig) een Make Up Artist (MUA) en die werkt graag mee aan de trailer. Gewillig gaat ze mee op zoek naar de twee juiste heren.

Je mailbox wordt overspoeld met reacties van het mannelijk schoon dat denkt de perfecte Liam of Nathan te kunnen zijn. Kritisch bekijk je hun foto's en denkt iedere keer: "Nope, jij bent het (ook) niet."
Je begint te denken: "Ben ik te streng?" Maar Robin zegt nogmaals dat jíj tevreden moet zijn met de heren en dat ben je tot nu toe nog niet.
En op het moment dat je weer denkt: "Ik ga nooit de Liam en Nathan vinden die ik in mijn hoofd heb. Die bestaan werkelijk gewoon niet."… Krijg je opeens een mailtje. Je leest het en bekijkt de foto's en portfolio… en dan valt je mond gewoon bijna open: "this is him!" Je hebt je perfecte Liam gevonden!

Maar… Je hebt nog geen Nathan gevonden. Gelukkig vindt je die ook een paar dagen later. "Yup, hij is het!"
Je hebt een Nathan, een Liam en een Jesmee: de drie belangrijkste personages van je boek. Iedereen is enthousiast en je besluit een kennismaking voor te stellen.
Tijdens een regenachtige winterdag zie je dan voor het eerst de twee heren in real life en denkt nogmaals: "ja, dit zijn ze gewoon!"
Je vertelt over het verhaal en de personages, legt nog meer uit wat de bedoeling is en iedereen raakt nog enthousiaster.

Ondertussen ga je op zoek naar de juiste filmcrew en vindt een jong stel dat ook boektrailers maakt! Via Whatsapp (jeetje, wat een uitvinding haha) houd je "je team" op de hoogte van de voorbereidingen: het script, de filmcrew, moodboards, ideeën voor de kaft want jaja het is leuker om ook alle drie de personages op de kaft van je boek te hebben.
Denise, de fotografe met wie je de eerste shoot had, gaat de foto's voor de cover schieten!
De filmcrew gaat ondertussen aan de slag met je script: is het goed genoeg?
Al snel krijg je een bewerkte versie terug: "Wauw dit is echt goed!"… Maar dan heb je twee extra acteurs nodig!
Niet zonder enige moeite vind je twee acteurs die de kleine rollen op zich willen nemen (een slachtoffer en een heksenjager).

Wekenlang met de nodige stress, maar toch liefde en plezier werk je naar die ene avond: de opnames van de trailer! (Je arme man heeft heel wat te verduren gehad… De arme schat.)
En dan is het eindelijk zover en sta je daar je team te bekijken dat onder handen wordt genomen door de geweldige MUA.
Kort voor iedere scene wordt besproken wat jij precies wilt en hoe de acteurs dit het beste kunnen uitbeelden. Je laat ze veel in de vrije loop (zij weten immers hoe ze het moeten doen, toch?) en al snel zie je recht voor je eigen ogen de personages van je boek tot leven komen.
Het is (helaas) geen film, maar een boektrailer (ook al een geweldig iets). Een paar uur lang lopen je personages levensecht door het bos. Het geeft je een geweldig gevoel om eens "echt" in je "eigen" wereld te zijn. Een wereld die tot dat moment alleen nog maar in jouw hoofd en op papier heeft gestaan.
Het meest geweldige is nog altijd: je personages zijn voor die paar uur werkelijkheid. Dat is wel het meest mooie cadeau wat een acteur je kan geven… Dat punt is zeker!
Je zweeft op een roze wolk ergens in de zevende hemel en wordt verliefd op je personages zoals je deed toen je ze voor het eerst zag in je hoofd en toen je ze voor het eerst op papier zette. En je wenst dat dit veel langer kan duren…het is een aanrader voor iedere auteur om een trailer te maken… Want hoe groot is de kansdat je boek wordt verfilmd?

Maar de opnames lopen ten einde na een super gezellige, geweldige en zeer (voor jou in ieder geval) mooie avond!
Terwijl de acteurs terugvallen in hun eigen ik, verdwijnen je personages beetje voor beetje en begin je ze weer te missen.
Maar deze avond, deze beelden en dit geweldige gevoel zal niemand je meer afnemen.

Je bedankt de mensen die jou dit geweldige gevoel hebben gegeven en weet dat je dat nooit genoeg kunt doen…

Later in bed betrap je jezelf erop dat je nog altijd glimlacht!
Het zal een herinnering zijn dat je voor altijd bij zal blijven en een ervaring die nooit meer te vergeten is… En dat allemaal dankzij een super geweldig team dat het allemaal heeft gedaan!
Een geweldig team bestaande uit Annika Hoster als de MUA die iedereen goed in de make up heeft gezet, Geert Kuit en Marieke van Woesik van WWW-Producties als de filmcrew die de beelden vast heeft gelegd, Robin Proosten & Nick Janmaat & Gijs Koelemeijer die alle drie als geen ander je belangrijkste boekpersonages tot leven hebben gewekt. En uiteraard Michael Worms & Peter Koenen die de kleine, maar zeker niet onmisbare, rollen van slachtoffer en Heksenjager geweldig hebben vertolkt.

Nogmaals bedankt: Voor één avond hebben jullie van mijn droom een ware werkelijkheid gemaakt! (Letterlijk!)

Wat kiekjes achter de schermen…(foto's gemaakt door mij en Peter Koenen)

Boektrailer10

Robin Proosten & Annika Hoster

Boektrailer13Robin Proosten & Nick Janmaat

Boektrailer9Michael Worms & Marieke van Woesik & Geert Kuit (WWWproducties)

Boektrailer11Marieke van Woesik & Geert Kuit, Michael Worms & Gijs Koelemeijer

Boektrailer4Annika Hoster & Peter Koenen

Boektrailer crewv.l.n.r.: Marieke van Woesik (wwwproducties), Geert Kuit (wwwproducties), Nick Janmaat (Liam von Amadeus), Peter Koenen (Heksenjager), Michael Worms (slachtoffer), Patricia Bonilla (auteur), Annika Hoster (mua), Gijs Koelemeijer (Nathan von Amadeus), Robin Proosten (Jesmee di Staccato).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *